Islamic Widget

Carian dalam blog ini

Loading...

Thursday, June 21, 2012

The Power of External Sound.......



sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Tuesday, June 19, 2012

Koleksi video RBW WB 4



sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Koleksi video RBW WB 3



sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Koleksi video RBW WB 2



sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Koleksi video RBW WB 1


sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Wednesday, March 28, 2012

Hujan & Walet



sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Thursday, February 16, 2012

Relevankah Membina RBW Sekarang ?


Macam mana tuan2......relevan tak membina RBW masa sekarang dengan suasana harga sarang yang menjunam jatuh, kos pembinaan yang tinggi, persaingan yang amat sengit antara RBW dan pelbagai lagi hujah, fakta dan alasan yang perlu difikirkan bagi sesiapa yang baru nak membina RBW.

Cuba tuan2 perhatikan kenyataan seorang pengusaha walet dari Indonesia yang telah 13 tahun di dalam industri ni........"Kedudukan industry SBW di indonesia pon mengalami penurunan... Di sini menurut analyze saye, di indonesia kebanyakan semua sudah
tak membangun lagi  ataupon membuat rumah burung walet untuk invest di bidang business ini, dikerana seperti yang kita ketahui, bile mane mane kita bangun ruma walet, membutuhkan modal yang sangat besar, dan susah tuk balik modal dan business ini sangatlah tidak menjanjikan, dan juga kebanyakan dari mereka yang sedang membangon ruma walit dalam proses 30 sampai 50 persen, mereka stop tak lagi melanjotkan pembangunan rumah walat baru, oleh sebab itu, para pengusaha walit yang telah berjaya hanya bise bertahan, dan mengharapkan kondisi kembali normal..

Seorang sahabat di utara bagitau, masa sekarang persaingan amat sengit apabila RBW tumbuh macam cendawan lepas hujan. Implikasi dari fenomena ini RBW baru tak berupaya survive untuk bersaing dengan RBW lama. Kebanyakkan RBW baru hanya dapat hasil sekitar 7-10 biji sarang je dalam masa 1 tahun lepas beroperasi.

Fikirkan......berapa lama modal pelaburan kita membina RBW akan kita dapat balik 4,5,7,10 tahun. bukan sikit tu malah ratusan ribu RM dibelanjakan. Bagi yang membina low cost RBW 50k kebawah mungkin tak terasa sangat kesannya. Tapi kalau dah beratus ribu....berjuta telah dihabiskan.
sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Sunday, January 29, 2012

Perkembangan terkini RBW waletbertam.....

Alhamdulillah bersyukur kehadrat Allah Ta'ala di atas segala ni'matNya. Lamanya WB tak menulis di  sini bukan ape asyik melayan forum member di PWM (Pengusaha Walet Malaysia).

Anyway, hampir 2 bulan tak jenguk RBW ni & last masuk RBW saya ni pada 7/12/11. Jadi, lebih kurang 45 hari saya tinggalkan walet bersendirian bersama koloninya tanpa diganggu oleh saya. So progressnya masih positif dengan pertambahan dari semua aspek iaitu bilangan tompokan guano baru, bilangan walet, bilangan sarang, bilangan telur, bilangan piyik dan piyik matang semuanya bertambah....alhamdulillah.

Video terbaru RBW saya ada kat ruang video di sebelah bleh tengok bagaimana walet terjah LMB di RBW saya. Jom layan gambar terbaru dlm RBW waletbertam.






sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com

Wednesday, January 4, 2012

Harga Sarang Walit Terkini.....


Kali ini jom kita bincangkan skit tentang harga terkini sarang walit di pasaran semasa. Dulu sebelum berlakunya krisis sarang walit bernitrat antara Malaysia dan China harga raw nest sekitar RM3000-RM3500. Namun setelah berlakunya krisis ini harga sarang walit menjunam turun. Walaupun kerajaan Malaysia sudah mengambil langkah berbincang dengan negara China, namun sehingga ke hari ini harganya masih lagi berada di paras yang agak rendah.

Menurut sumber dari kawan-kawan.....di Kelantan harganya sekitar RM1900 ke RM 2000++/kg aje. Sementara di Rompin, Pahang ada yang membelinya dengan harga RM2500/kg. Jadi, apa sebenarnya yang berlaku dengan harga pasaran raw nest ini di Malaysia????.

Baru-baru ini saya sempat menalipon Dr Aini pakar burung walit dari Jabatan Veterinar Selangor semasa program di TV Al-Hijrah  dan bertanya tentang isu harga.....katanya harga sarang burung di luar Malaysia takde masalah sama seperti dulu. Beliau pun tidak faham kenapa harganya di dalam pasaran negara rendah sedangkan di luar Malaysia dijual dengan harga yang tinggi. Di mana silapnya sebenarnya????........perlu ke dilantik satu badan atau Jabatan veterinar sendiri atau FAMA memainkan peranan dalam menangani isu harga ini?.

Jadi.....buat sementara waktu ini, saya cadangkan sesiapa yang ada maklumat tentang harga terkini sarang walit ni sila tinggalkan dalam ruang komen posting ini. Nyatakan tempat, berapa harga sekilo dan kalau boleh grednya sekali sebagai panduan kepada pengusaha walit se Malaysia.

sebarang pertanyaan sila email kepada: badrulpms@yahoo.com